Asennus- ja hoito-ohjeet

Asenna ja huolla paneelit oikein

Lue asennusohjeemme ja kysy tarvittaessa lisätietoa!

Pihkaton ja oksaton haapa on luonnostaan vaalea. Se sopii hyvin saunaan. Lumitrendi 140, haapa.

Asennus- ja hoito-ohjeet

Saunapaneelien asennus

Ennen paneloinnin aloitusta, on varmistettava, että seinien ja katon koolaukset ovat tehty oikein, jotta ilma pääsee paneelin takana kiertämään. Lisäksi koolauksen alle on asennettava aina höyrynsulku, jotta saunan kosteus ei pääse rakenteisiin. Jos seinäpaneeli asennetaan pystyyn, on koolaus tehtävä tuplana ns. ristiin, jossa ensimmäinen kerros on pystyasennossa ja toinen koolauskerros on vaaka-asennossa. Koolaus asennetaan 600mm jaolla. Lisäksi kiukaan ja lauteiden kiinnitystä varten on seinissä oltava riittävät kiinnityspuut niille.

Paneelit kiinnitetään viimeistelynaulaimella, naulan pituus on yleensä 45-55mm riippuen paneelin paksuudesta. Jos halutaan naulat piiloon, voidaan paneelit naulata naaraspontin sisäpinnasta tai urospontin sisänurkan viisteestä 2-3 naulalla jokaisen koolauspuun kohdalta. Piilokiinnitys parantaa myös paneeleiden kestävyyttä, koska vesi ei pääse vahingoittamaan puuta naulankantojen kohdalta.

Saunan panelointi aloitetaan katosta. Ensimmäinen paneeli asennetaan katon takaosaan muutama millimetri irti takaseinästä. Paneelin pituus on sellainen, että kumpaankin päähän jää 4-5 millimetrin ilmarako. Rakotulkkina voi käyttää esimerkiksi paneelin urospontista ajettua palaa. Paneelit naulataan kiinni koolausten kohdalta. Paneloinnin edetessä etenemä kannattaa tarkastaa mitalla sekä lähtö- että lopetusseinästä ja suoruus vatupassilla, jotta lopussa ei tule tarve tehdä kiilaavaa paneelia.

Mikäli seinien nurkkiin halutaan listat, asennetaan nurkkalistat ennen seinäpaneelien asennusta. Nurkkalista asennetaan nurkkaan paneelien taakse. Lista asennetaan niin, että yläpäähän jää parin millin ilmarako. Rakotulkkina käytetään samaa paneelin urospontin palaa. Lista naulataan kiinni molempiin seiniin, jotta lista pysyy hyvin paikallaan.

Takaseinän ensimmäistä paneelia varten jätetään katon ja paneelin väliin tuuletusväli noin 4-5mm. Rakotunkkina käytetään samaa paneelin urospontista ajettua palaa kuin kulmalistan asennuksessa. Takaseinän ensimmäisestä paneelista ajetaan urospontti pois, jotta yläreunasta tulee siistin näköinen. Rakotulkkia käytetään apuna ensimmäisen paneelin asennuksessa jokaisessa seinässä, jotta seinän yläpäähän jää riittävä ilmarako tuulettumista varten. Paneelin mitoitukseen on sama ohje kuin katossa, 4-5 millimetriä päistä lyhyempi kuin seinän mitta. Huomioi sama rako myös asentaessa paneeleita vasten kulmalistoja, jotta paneelien ja kulmalistan väliin ei jää kosteutta. Paneelit kiinnitetään viimeistelynaulaimella jokaisen koolauspuun kohdalta. Panelointi etenee ylhäältä alaspäin. Seuraava paneeli asennetaan aina urospontti edellä edellisen paneelin naarasponttiin. Seinän suoruus varmistetaan vatupassilla. Alimmainen paneeli tarvittaessa kavennetaan ja alereunaan ajetaan paneelin taakse viiste. Seuraavaksi asennetaan paneelit sivuseiniin ja lopuksi etuseinään samoilla ohjeilla kuin takaseinään.

Läpivienneille porataan reiät paneelia asennettaessa. Ilmastointiputkelle reiän teko onnistuu rasiaporanterää käyttämällä. Mittaa putken keskikohta ylhäältä ja lähimmästä seinästä. Muista ottaa mitatessa huomioon ilmarako kumpaankin päähän. Jos reikä osuu kahteen paneeliin, laita paneelit kiinni toisiinsa ennen reijän poraamista, jotta mittaaminen ja reijän tekeminen on helpompaa. Ilmastointiputken päähän asennetaan paneelin sisäpintaan kauluskappale, johon tulo- tai poistoilmaventtiili asennetaan.

Sisustuspaneelien asennus

Paneelien asennus muihin kuin kosteisiin sisätiloihin tehdään samalla tavalla kuin saunan panelointi, mutta kuivissa tiloissa ei tarvitse jättää tuuletusrakoja paneelien päihin. Tärkeintä on, että seinien tai katon koolaus on tehty 600mm jaolla.

Pieksäwoodin kostean tilan tuotteiden hoito-ohjeet

  • Muista kuivattaa puutuotteet huolella käytön jälkeen. Suosittelemme jälkilämmön ja tuulettamisen yhdistelmää.
  • Voidaan käyttää saunan puhdistukseen tarkoitettuja välineitä.
  • Voidaan käyttää saunan puhdistukseen tarkoitettuja mietoja pesuaineita.
  • Vahvat pesuaineliuokset saattavat vaurioittaa tuotteen pintaa.
  • Kaikkia tuotteita voidaan pintakäsitellä saunasuojatuotteilla tai maalilla.