Puukomposiitti

Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia komposiitista

Lyhyesti, puukomposiitti on kierrätyspuun ja kierrätysmuovin yhdistelmä, joka ei sisällä myrkyllisiä ainesosia. Tuotteella voidaan korvata luonnonpuuta rakennusmateriaalina ekologisesti.

Kyllä on! Koska puukomposiitin veden imeytyminen on erittäin vähäistä, sitä ei tarvitse erikseen pinnoiltaan suojata. Se ei myöskään lahoa, halkeile tai lohkeile. Oikein asennettuna se ei tarvitse muuta kuin säännöllistä puhdistamista normaaleilla kotitalouteen kuuluvilla puhdistusvälineillä.

Terassi lakaistaan ja pestään puutarhaletkulla säännöllisin väliajoin. Katso lisää tietoa puhdistusohjeet-osiosta.

Etuja on monia. Esimerkiksi

 • paremmat mekaaniset ominaisuudet
 • parempi sääolosuhteiden kesto
 • helppo asentaminen
 • ei raskasmetallipäästöjä
 • ei veden imeytymistä
 • mittatarkkuus.

Toisin kuin luonnonpuulla, puukomposiitilla on erinomainen kestävyys sääolosuhteita ja UV-säteilyä vastaan.

Väri haalistuu asennuksen jälkeen hieman lähinnä taustaa tummemman puunsyykuvion kohdalta, mutta asettuu paikoilleen muutaman viikon/kuukauden kuluttua.

Haalistumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka kovan UV-säteilyn vaikutuksen alaisena lauta on.

Puukomposiiteissa on UV- ja säänkestosuojaus väripigmentin säilyttämiseksi.

Aluksi väri hieman haalistuu, mutta muutaman viikon kuluttua asennuksesta haalistuminen tasoittuu ja pysähtyy kokonaan. Tämän jälkeen väri pysyy luonnollisena ja sopusoinnussa ympäristön kanssa.

Värin haalistuminen:

Ehdottomasti ovat! Muistathan kuitenkin aina noudattaa asennusohjeita. Löydät kaikki asentamiseen tarvittavat tarvikkeet Pieksäwood-komposiittituotteita myyvästä kaupasta. Saat myös ladattua asennusohjeet nettisivuiltamme. Puukomposiitin työstämiseen soveltuvat kaikki samat työkalut kuin luonnonpuun työstämisessä.

Perinteisesti puukomposiitille terassirakentaminen on ollut yleisin kohde. Lisäksi puukomposiitista valmistetaan aitoja, penkkejä, kukkapenkkejä, laitureita, seinäpaneeleita ulko- ja sisäkäyttöön, kattopaneeleita, ovia ja hyvin monia tuotteita. Uskomme että tulevaisuudessa tämä materiaali tullaan näkemään yhä enemmän esillä monissa eri rakennuskohteissa.

Auringon säteilyn vaikutuksesta myös komposiittilauta lämpenee jonkin verran, kuten kaikki muutkin materiaalit, esim. kyllästetty lauta. Tummat sävyt tietysti imevät lämpöenergiaa itseensä vaaleita sävyjä enemmän. Tummien ja vaaleiden sävyjen pintalämpötilaerot eivät puukomposiittilaudassa ole kuitenkaan kovin suuria.

1. Tarkista leikkauspinnat, siitä näkee ovatko raaka-aineet sekoittuneet tasaisesti.

2. Haista, onko tuotteessa pistävää hajua.

3. Tutki rakennetta, että onko se kovaa ja kiinteää.

4. Tutki valujälki, onko mittapoikkeamia, vinoja holviston seinämiä ym.

Komposiittiseoksemme sisältää:

 • 60% kierrätettyä puukuitua
 • 35% kierrätysmuovia (HDPE, korkean lujuusluokan polyeteeni)
 • 5% lisäaineita (sidos- ja väriaineet).

Komposiittituotteemme valmistetaan näin:

 • Kierrätetty puukuitu ja kierrätysmuovi sekoitetaan ja seoksesta muodostuu komposiittipellettiä.
 • Komposiittipelletti puristetaan puukomposiitiksi.
 • Komposiitin pinta viimeistellään.
 • Ja komposiitti on valmis asennettavaksi!

Kyllä!

Ilmastonmuutos pakottaa ihmiset miettimään ympäristökysymyksiä yhä tarkemmin. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen. Puukomposiitti on erinomainen valinta myös ympäristömme kannalta.

Puukomposiittimme on ekologinen ja täysin kierrätettävä materiaali. Se on valmistettu kierrätysmateriaalista: 60 % kierrätetystä puukuidusta ja 35 % kierrätysmuovista. Kaikki puukomposiitissa käytettävät raaka-aineet ovat myrkyttömiä, joten tuote on turvallinen kasveille, eliöille ja ihmisille ja pienet määrät voi hävittää kotitalousjätteen mukana. Isommat määrät voi toimittaa kierrätettäväksi komposiittijätteelle tarkoitettuun keräyspisteeseen.

Haluamme tarjota ympäristöystävällisen, laadukkaan ja Suomen olosuhteissa hyvin kestävän terassi- ja aitamateriaalin, joka mahdollistaa kestävän kehityksen ympäristön kannalta.

Puhdista säännöllisesti

Säännöllinen puhdistaminen ehkäisee pinttymistä ja vaikeasti poistettavan lian syntymistä.

Normaalit huoltotoimenpiteet terassin kunnossapitämiseksi saadaan tehtyä nailonharjalla, pesusienellä, puutarhaletkulla ja tarvittaessa painepesurilla. Painepesuria käytettäessä on vahinkojen välttämiseksi varmistettava, että suihkua ei kohdisteta liian läheltä terassin pintaan ja ettei paine ole liian kova. Suihku on suunnattava lankun suuntaisesti. Suosittelemme kokeilemaan painepesua ensin johonkin näkymättömään kohtaan, jotta huomaat, että painesuihku ei vahingoita pintaa.

Väripoikkeamat voivat olla mahdollisia puhdistamisen jälkeen, jos alkuperäinen väri ei tule esille tasaisesti eli puhdistus ei ole tasainen. Suoja-alusta grillin alla on hyvä apuväline estämään terassin likaantumista. Alla käydään tarkemmin läpi hankalampien jälkien puhdistaminen puukomposiitin pinnalta.

Öljy

Öljy on poistettava välittömästi pinnalta ja puhdistettava rasvanpoistoaineella. Pesu vielä pesuaineella ja huuhtelu lämpimällä vedellä. Jos tahrat ehtivät imeytyä materiaaliin, niitä on hyvin vaikea poistaa.

Rasvaiset tahrat

Rasva on poistettava välittömästi pinnoilta rasvanpoistoaineella tai pesuaineella. Jos tahrat imeytyvät materiaaliin, niitä on hyvin vaikea poistaa.

Viini-/hedelmätahrat

Puhdistus normaalilla puhdistusaineella ja huuhtelu vedellä. Sitkeät likatahrat voidaan poistaa sitruuna- tai oksaalihapolla. Lopuksi huuhtelu runsaalla vedellä.

Naarmut

Naarmuissa pintaa voidaan yrittää korjata hiomalla sitä hienolla hiekkapaperilla. Lauta on hiottava pitkittäissuuntaisesti ja vähän kerrallaan, tarkkaillen pintaa hionnan aikana.

Ruoste ja noki

Ruosteen ja noen puhdistamiseen sopii vesi ja pesuaine. Sientä tai nailonharjaa voi käyttää tarvittaessa apuna. Jos likaa on paljon, voidaan käyttää puhdistusainetta, jossa on sitruunahappoa tai oksaalihappoa. Lopuksi huuhtelu vedellä.

Liuottimet tai polttoaineet

Jotta komposiitin puukuiturakenne ei värjääntyisi mahdollisesta liuotin- tai polttoainetahrasta, tulee epäpuhtaus poistaa välittömästi likaantuneilta pinnoilta.

Terassille ja pihaan

Kestävä ja kaunis puukomposiitti
sopii terassilaudaksi ja aitamateriaaliksi.

Komposiittilauta näyttää puulta, mutta ei tikkuunnu.