Kolme pientä lasta, kaksi koiraa sekä kasvavan ja kehittyvän yrityksen vetäminen varmistavat sen, että elämässäni riittää tekemistä. Arjen ja kiireen vastapainona luonto on vahvasti osana perheemme elämää.

Olemme ottaneet lapsemme mukaan luontoon jo pienestä pitäen – kaksikuisella päivävaellus menee pitkälti nukkuen, kun taas viisivuotias muistaa kosken ylityksen pitkospuita pitkin vielä pitkään. Toivon, että arvostus ja ymmärrys luontoa kohtaan kasvaa osaksi lastemme identiteettiä.

Puutuotteita valmistavan Pieksäwoodin toimitusjohtaja nauttii luonnossa liikkumisesta kahden koiransa kanssa.

Uskon, että metsäisenä maana uusiutuvan puun monipuolinen hyödyntäminen on koko yhteiskuntamme toiminnan selkäranka.

Syvä yhteys luontoon

Oma suhteeni luontoon on syntynyt jo pienenä poikana perheeni kanssa Lapissa kulkiessani. Luonnon merkitys on vahvistunut ja monipuolistunut iän myötä, mutta todellisen Lapin hulluuden koen iskeneen 15 vuotta sitten, kun kuljin ensimmäisiä kertoja puuttomissa Lapin tuntureissa: mikään ei voita rentoutumiskeinona omien koirien kanssa tuntureissa kulkemista, kun luonto on yhtä aikaa niin karua ja äärimmäisen kaunista, ja sitä jatkuu silmänkantamattomiin. Tämä hulluus johti siihen, että vaimoni kanssa kolmannesta lapsesta haaveillessamme asetin leikkimieliseksi ehdoksi, että samalla pitää myös hankkia mökki Lapista. Kummatkin toteutuivat viime keväänä.  

Pienten lasten vuoksi vaadimme mökiltä hyvää varustelua, mutta oma käyttömme on kuitenkin hyvin rajallista. Olisi harmillista pitää mökkiä suuri osa vuodesta tyhjillään, joten tarjoamme Hippula-nimistä mökkiämme myös vuokralle, jotta muutkin pääsevät halutessaan nauttimaan Lapin tunnelmasta niin kuin me sen koemme. (Hippulaa voi vuokrata täältä.)

Lapset kulkevat mukana luonnossa

Toivon, että arvostus ja ymmärrys luontoa kohtaan kasvaa osaksi lastemme identiteettiä.

Sielunmaisemana pohjoisen koskemattomat erämaat mutta myös etelän lähimetsät 

Nykyään oma luontoharrastamiseni on hyvin monipuolista. Viihdyn erinomaisesti niin Etelä-Suomen lähimetsissä kuin pohjoisen koskemattomissa erämaissa. Sielunmaisemassani luonto on keskeinen asia, se tarjoaa minulle henkisen palautumisen ja voimavarojen lisäksi paljon muutakin: kerään vuosittain useita kymmeniä litroja mustikkaa ja puolukkaa talvella syötäväksi, kalastan itse koko vuoden kalat ja metsästän omien koirieni kanssa monipuolisesti riistaa.

Tulevaisuudessa kaiken keskiössä on luonnon kestävyys 

Esimerkiksi metsämarjojen osalta Suomen luonto tarjoaa edelleen moninkertaisesti enemmän marjaa kuin niitä kerätään, mikä on mielestäni erittäin harmillista. Toisaalta metsien monimuotoisuus on tällä hetkellä heikkoa suuressa osassa Suomea. Tähän on johtanut niin sanottu tehometsätalous, mikä suosii yksipuulaatuisia, tasakokoisia metsiä. Tämä tulee korjaantumaan lähitulevaisuudessa. Sen suhteen olen hyvin optimistinen.  

Oma intohimoni luontoon ja metsiin on näkynyt myös työurallani valmistumisestani asti, kun olen saanut työskennellä puutuotteiden parissa. Uskon, että metsäisenä maana uusiutuvan puun monipuolinen hyödyntäminen on koko yhteiskuntamme toiminnan selkäranka. Keskeistä on hyödyntää metsiämme kestävästi, luonnon ekosysteemiä tukien, jotta metsistä nauttiminen ja niiden hyödyntäminen on mahdollista myös tulevilla sukupolvilla.  

Pieksäwoodilla me jalostamme koteihin pääosin tervaleppä- ja haapatuotteita. Niillä korvataan jossain määrin uusiutumattomia pintamateriaaleja, mutta ennen kaikkea luodaan markkinoita metsien eliöiden ja siten myös monimuotoisuuden kannalta hyvin tärkeille puulaaduille eli tervalepälle ja haavalle.

Puunjalostuksen yrittäjä harrastaa luonnossa monipuolisesti.

Pieksäwoodilla me jalostamme koteihin pääosin tervaleppä- ja haapatuotteita. Niillä korvataan jossain määrin uusiutumattomia pintamateriaaleja, mutta ennen kaikkea luodaan markkinoita metsien eliöiden ja siten myös monimuotoisuuden kannalta hyvin tärkeille puulaaduille eli tervalepälle ja haavalle.

Valikoimastamme saat laadukkaat 

Kun tervalepällä ja haavalla on runsaasti kysyntää, niitä myös kasvatetaan metsissä enemmän. Näin markkinatalous toimii, ja luonto voittaa monimuotoistumisen kautta!

Me Pieksäwoodilla uskomme ja teemme päivittäin töitä sen eteen, että luonto on tulevaisuudessa monimuotoisempi ja myös lapsemme voivat siitä tulevaisuudessa nauttia.  

 

Sami Koskinen  

isä, yrittäjä ja lapinhullu

 

 

Jaa tämä myös kavereille!