Lämpökäsittely­palvelu

Lämpökäsittelemme puuta

Lämpökäsittelemme useille eri yrityksille useita eri puulajeja. Olemme erikoistuneet lehtipuiden ja jalopuiden lämpökäsittelyyn ja meillä on vahva kokemus näistä.

Täysin myrkytön lämpökäsitelty puu on sopiva valinta ekologiseen ja ympäristöystävälliseen rakentamiseen.

Meillä on oma, moderni lämpökäsittelyuuni ja -laitteisto. Hoidamme ammattitaitoisesti, luotettavasti ja nopeasti niin pienet kuin isommat lämpökäsittelytarpeet. Vahvuuksiamme pienenä yrityksenä ovat kotimaisuus ja kyky joustaa asiakkaan tarpeen mukaan.

Lämpökäsittelemme monia eri puulajeja.
Lämpökäsitelty puu sopii saunaan ja kylpyhuoneeseen.
Lämpökäsittely tekee puusta kovaa ja kestävää.

Lämpökäsittelyn edut

Lämpökäsitelty puu sopii moniin käyttötarkoituksiin. Sisustuksessa sitä voidaan käyttää esimerkiksi seinissä, katoissa, lattioissa, saunoissa sekä sisä- ja ulkokalusteissa. Ulkona lämpökäsiteltyä puuta käytetään terasseissa, ovissa, ikkunoissa ja rakennusten ulkoverhoiluissa. Sisustuskäyttöä puoltavat kaunis, jalopuumainen ulkonäkö, pihkattomuus ja mittapysyvyys. Soveltuu sisä- ja ulkokäyttöön kaikissa ilmastoissa.

Puun lämpökäsittely on täysin luonnonmukainen tapa parantaa puun ominaisuuksia ja kestävyyttä, sillä prosessissa käytetään ainoastaan kuumaa ilmaa ja vesihöyryä eikä siinä käytetä lainkaan kemikaaleja. Samalla puu saa kauniin ruskean värin ja miellyttävän puumaisen tuoksun.

Lämpökäsittelyllä saavutetaan mm. seuraavia hyötyjä

  • Lämpöpuun valmistus on ekologista, eikä käsittelyssä käytetä mitään myrkkyjä.
  • Lämpökäsitelty puu on puhdasta, eikä siitä vapaudu sisäilmaan mitään kemikaaleja eikä myrkkyjä.
  • Lämpöpuun lämmönjohtokyky alenee, jolloin se ei tunnu niin kuumalta ihoa vasten. Siksi se sopii hyvin saunatiloihin.
  • Lämpöpuulla on erinomainen lahonkesto, mikä lisää sen käyttöikää käsittelemättömään puuhun verrattuna.
  • Lämpökäsitelty puun kosteuseläminen on jopa puolet pienempää kuin käsittelemättömällä puulla, joten puu on stabiilia eli pysyy mitoissaan paremmin myös tiloissa, joissa kosteus ja lämpötila vaihtelevat.
  • Lämpökäsitelty puu on pihkaton.
  • Lämpökäsittelyn seurauksena puu saa kauniin, tyylikkään ja tasaisen läpivärjätyn ruskean sävyn ja lähes jalopuumaisen ulkonäön ja miellyttävän tuoksun (tämä kertoo ulkoisesti puussa tapahtuneista muutoksista).
  • Puusta tulee kovempaa eli kestävämpää.
  • Vedenimemiskyky vähenee eli kosteudensietokyky kasvaa, joten lämpökäsitelty puu sopii erinomaisesti kosteisiin tiloihin.
  • Lämpökäsitelty puu ei kutistu, turpoa eikä vääntyile, joten lämpökäsittely on hyvä pohja pintakäsittelytuotteille. Pinnoitteet eivät halkeile eivätkä lohkeile. Puun pihka on poistunut lämpökäsittelyprosessin aikana, joten se ei tunkeudu pinnoitekerroksen läpi käyttökohteessa.

Täysin myrkytön lämpökäsitelty puu on sopiva valinta ekologiseen ja ympäristöystävälliseen rakentamiseen!

Lämpökäsittely on ekologinen, turvallinen ja myrkytön keino tehdä puusta kestävää.

Miten lämpökäsittely tapahtuu?

Lämpökäsittely tehdään vesihöyryn ja lämpötilan muutoksen avulla. Lämpökäsittely kestää kokonaisuudessaan 1,5 – 3 vrk.

Käsittelyn ensimmäisessä vaiheessa puutavara kuivataan täysin kuivaksi +100 asteessa. Sen jälkeen puun lämpötila nostetaan hitaasti 175 – 210 asteeseen 2 – 3 tunniksi riippuen puulajista, raaka-aineen paksuudesta ja halutusta värisävystä. Käsittelyn aikana puun rakenne muuttuu, kun puusta poistuu vettä ja pihkaa ja puu läpivärjäytyy tyylikkään ruskeaksi. Sen jälkeen puutavaran lämpötila lasketaan takaisin normaalilämpötilaan.

Puun lämpökäsittelyn suosio on noussut viimeisten vuosien aikana. Ekologisella, vesihöyryyn ja korkeaan lämpötilaan perustuvalla käsittelyllä on korvattu puun kyllästäminen puun ominaisuuksien parantamiseksi. Lämpökäsittelyn voidaan sanoa antavan puulle suojaa ilman käsittelyä, eikä siitä vapaudu haitallisia aineita maaperään. Lämpökäsittelyn ansiosta puun ominaisuudet ja ulkonäkö paranevat: lahonkesto, kosteuden sieto ja lämmöneristävyys paranee ja puun kosteuseläminen vähenee, puulle tulee tasainen, läpivärjätty ruskea sävy.

Lämpökäsitellyn puun päästöt ympäröivään ilmaan ovat erittäin alhaiset. Lämpökäsitelty puu kuuluu sisäilmaluokituksen parhaaseen M1-luokkaan.

Haluatko kysyä jotakin lämpökäsittelyyn liittyen?

Thermopolar -lämpökäsittelypalvelu

Tarjoamme kokonaisvaltaista ja joustavaa lämpökäsittelypalvelua puutavaran jatkojalostajille, sahalaitoksille ja maahantuojille ympäri Suomen. Ota yhteyttä!

Lämpökäsittelypalvelu Thermopolar puutavaran jalostajille, sahoille ja puun maahantuojille.