Kauniit puunsyykuviot harmaassa terassilaudoituksessa.

Usein kysytyt kysymykset

Etusivu / Puukomposiittituotteet / Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia puukomposiittituotteista

Puukomposiitti on kierrätyspuun ja kierrätysmuovin yhdistelmä, joka ei sisällä myrkyllisiä ainesosia. Tuotteella voidaan korvata ekologisesti luonnonpuuta terassin ja aidan rakennusmateriaalina.

Kyllä on! Koska veden imeytyminen puukomposiittiin on erittäin vähäistä, sitä ei tarvitse suojata pinnoiltaan erikseen. Puukomposiitti ei myöskään lahoa, halkeile, lohkeile tai tikkuunnu. Oikein asennettuna se ei tarvitse muuta kuin säännöllistä puhdistamista normaaleilla kotitalouteen kuuluvilla puhdistusvälineillä.

Terassi lakaistaan ja pestään puutarhaletkulla säännöllisin väliajoin. Katso lisätietoa puhdistusohjeet-osiosta.

Etuja on monia, esimerkiksi

 • puukomposiitti ei tikkuunnu
 • ei pintakäsittelytarvetta
 • parempi sääolosuhteiden kesto ilman ihmisille ja maaperälle haitallisia kyllästeitä
 • helppo asentaminen
 • ei raskasmetallipäästöjä
 • ei veden imeytymistä
 • mittatarkkuus

Toisin kuin luonnonpuulla, puukomposiitilla on erinomainen kestävyys sääolosuhteita ja UV-säteilyä vastaan. Väri haalistuu asennuksen jälkeen lähinnä muuta lautaa tummemman puunsyykuvion kohdalta, mutta asettuu paikoilleen muutaman kuukauden kuluttua.

Haalistumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, minkälaisen UV-säteilyn vaikutuksen alaisena komposiittilauta on. Puukomposiiteissa on UV- ja säänkestosuojaus väripigmentin säilyttämiseksi.

Aluksi väri hieman haalistuu, mutta pysähtyy pian kokonaan. Tämän jälkeen väri pysyy luonnollisena ja sopusoinnussa ympäristön kanssa.

Ehdottomasti ovat! Muistathan kuitenkin aina noudattaa asennusohjeita. Löydät kaikki asentamiseen tarvittavat tarvikkeet Pieksäwoodin puukomposiittituotteita myyvästä kaupasta. Asennusohjeet saat ladattua nettisivuiltamme. Puukomposiitin työstämiseen soveltuvat kaikki samat työkalut kuin luonnonpuun työstämiseen.

Perinteisesti terassirakentaminen on ollut komposiitin yleisin käyttökohde. Tämän lisäksi puukomposiitista valmistetaan mm. aitoja, penkkejä, kukkapenkkejä, laitureita, pesualtaita, kattopaneeleita sekä seinäpaneeleita ulko- ja sisäkäyttöön. Uskomme, että tulevaisuudessa tätä materiaalia tullaan näkemään yhä enemmän useissa eri rakennuskohteissa sen huoltovapauden ja kierrätysmateriaalien ansiosta.

Auringon säteilyn vaikutuksesta myös komposiittilauta lämpenee jonkin verran, kuten kaikki muutkin terassimateriaalit. Tummat sävyt imevät lämpöenergiaa itseensä vaaleita sävyjä enemmän, mutta tummien ja vaaleiden sävyjen pintalämpötilaerot eivät kuitenkaan ole komposiittilaudassa kovin suuria. Testiemme perusteella valkotammen ja tiikin väriset puukomposiittilaudat kuumenevat vähiten – valkotammi jopa hiukan kyllästettyä terassilautaa vähemmän.

1. Tarkista leikkauspinnat. Siitä näkee, ovatko puukomposiitin raaka-aineet sekoittuneet tasaisesti.

2. Haista, onko tuotteessa pistävää hajua.

3. Tutki rakennetta, onko se kovaa ja kiinteää.

4. Tutki valujälki, onko mittapoikkeamia, vinoja holviston seinämiä ym.

Puukomposiittiseos sisältää:

 • 60 % kierrätettyä puukuitua
 • 35 % kierrätysmuovia (HDPE, korkean lujuusluokan polyeteeni)
 • 5 % lisäaineita (sidos- ja väriaineet sekä homeentorjunta-aine)

Komposiittituotteiden valmistusprosessi:

 • Kierrätetty puukuitu ja kierrätysmuovi sekoitetaan. Seoksesta muodostuu puukomposiittipellettiä.
 • Puukomposiittipelletti puristetaan puukomposiitiksi.
 • Puukomposiitin pinta viimeistellään.
 • Puukomposiitti on valmis asennettavaksi.

Kyllä!

Puukomposiittimme on ekologinen ja täysin kierrätettävä materiaali. Se on valmistettu kierrätysmateriaalista: 60 % kierrätetystä puukuidusta ja 35 % kierrätysmuovista. Kaikki komposiitissa käytettävät raaka-aineet ovat myrkyttömiä, joten tuote on turvallinen kasveille, eliöille ja ihmisille, eikä sen käytöstä synny ympäristövaikutuksia. Ylimääräiset palat voi hävittää sekajätteenä tai kierrättää energiajätteenä.

Puukomposiittimme valmistetaan kiinassa MexyTechin tehtaalla. Valmistusprosessi on niin sanottu net-zero eli nollapäästö-prosessi, mikä tarkoittaa, että tuotetta valmistettaessa ei synny enempää kasvihuonepäästöjä kuin mitä kierrätysmateriaaleja käyttämällä ilmakehän päästömäärä vähenee.

Haluamme tarjota ympäristöystävällisen ja laadukkaan, Suomessa jo yli 10 vuoden ajan käytetyn, kestävän terassi- ja aitamateriaalin.

Puhdista säännöllisesti

Säännöllinen puhdistaminen ehkäisee pinttymistä ja vaikeasti poistettavan lian syntymistä.

Normaalit huoltotoimenpiteet terassin kunnossapitämiseksi saadaan tehtyä nailonharjalla, pesusienellä, puutarhaletkulla ja tarvittaessa painepesurilla. Painepesuria käytettäessä on vahinkojen välttämiseksi varmistettava, että suihkua ei kohdisteta liian läheltä terassin pintaan ja ettei paine ole liian kova. Suihku on suunnattava lankun suuntaisesti. Suosittelemme kokeilemaan painepesua ensin näkymättömään kohtaan, jotta huomaat, että painesuihku ei vahingoita pintaa.

Väripoikkeamat voivat olla mahdollisia puhdistamisen jälkeen, jos alkuperäinen väri ei tule esille tasaisesti, eli puhdistus ei ole tasainen. Suoja-alusta grillin alla on hyvä apuväline estämään terassin likaantumista. Alla käydään tarkemmin läpi hankalampien jälkien puhdistaminen puukomposiitin pinnalta.

Öljy

Öljy on poistettava välittömästi pinnalta ja puhdistettava rasvanpoistoaineella. Pesu vielä pesuaineella ja huuhtelu lämpimällä vedellä. Jos tahrat ehtivät imeytyä materiaaliin, niitä on hyvin vaikea poistaa.

Rasvaiset tahrat

Rasva on poistettava välittömästi pinnoilta rasvanpoistoaineella tai pesuaineella. Jos tahrat imeytyvät materiaaliin, niitä on hyvin vaikea poistaa.

Viini-/hedelmätahrat

Puhdistus normaalilla puhdistusaineella ja huuhtelu vedellä. Sitkeät likatahrat voidaan poistaa sitruuna- tai oksaalihapolla. Lopuksi huuhtelu runsaalla vedellä.

Naarmut

Naarmuissa pintaa voidaan yrittää korjata hiomalla sitä hienolla hiekkapaperilla. Lauta on hiottava pitkittäissuuntaisesti ja vähän kerrallaan, tarkkaillen pintaa hionnan aikana.

Ruoste ja noki

Ruosteen ja noen puhdistamiseen sopii vesi ja pesuaine. Sientä tai nailonharjaa voi käyttää tarvittaessa apuna. Jos likaa on paljon, voidaan käyttää puhdistusainetta, jossa on sitruunahappoa tai oksaalihappoa. Lopuksi huuhtelu vedellä.

Liuottimet tai polttoaineet

Jotta komposiitin puukuiturakenne ei värjääntyisi mahdollisesta liuotin- tai polttoainetahrasta, tulee epäpuhtaus poistaa välittömästi likaantuneilta pinnoilta.

Terassin ja askelmien päätyjen viimeistely voidaan toteuttaa komposiitista tehtävällä otsalaudoituksella: Tuo terassilauta päästään noin 13 mm koolauksen yli (näin pitäisi jäädä parin millin rako terassilaudan ja otsalautaan jätetyn pontin väliin). Leikkaa otsalaudaksi käytettävästä laudasta ensin sirkkelillä sisäpuolelle jäävään ponttiin laudan pitkittäissuunnassa halkeama. Leikkaa tämän jälkeen halkaistu osa irti noin 22 mm syvyydeltä pontin reunasta. Säädä sirkkelin terä siihen syvyyteen, jotta et vaurioita paikoilleen jäävää ulkoponttia. Tarvittaessa leikkaa kulmat jiiriin terassin rungon vaativilla kulmajyrkkyyksillä. Otsalauta saadaan kiinnitettyä niin, että teet kiinnitysruuville 1 mm ruuvia suuremman esireiän. Älä myöskään kiristä ruuvia liian tiukkaan.

Puukomposiittia voi työstää kaikilla samoilla välineillä ja työkaluilla kuin puutakin. Puukomposiittia asentaessasi et siis tarvitse mitään erityisiä työkaluja.

Puukomposiitti voi haljeta, jos se altistetaan liialliselle jännitykselle tai kuormitukselle esimerkiksi jos sitä väännetään tai taivutetaan liikaa. Jos puukomposiitti pääsee altistumaan liialliselle kosteudelle (esim. asennetaan laituriin, jota emme suosittele) voi vesi päästä rakenteen sisään ja jäätyä, jolloin halkeilua voi esiintyä. Pääsääntöisesti halkeilulta vältytään, kun puukomposiittilauta asennetaan oikein asennusohjeita noudattaen ja ylläpidetään oikeilla menetelmillä – Pieksäwood puukomposiitti on pitkäikäinen materiaali ja näin ollen se myös pysyy hyvänä pitkään.

Puukomposiitti on valmistettu puujauheesta ja muovista, mikä tekee siitä vähemmän alttiin puun tavallisille ongelmille, kuten halkeamille, lahoamiselle ja elämiselle. Puukomposiitin rakenne on myös erilainen kuin luonnonpuulla, joka voi turvota erityisesti leveyssuunnassa kosteuden vaikutuksesta ja kutistua kuivumisen yhteydessä. Puukomposiittimme eläminen pituussuunnassa on enintään 1 mm/metri.

Yleisesti ottaen puukomposiitti on kuitenkin vähemmän altis rakenteellisille muutoksille kuin luonnonpuu, mikä tekee siitä kestävämmän ja helpomman materiaalin ulkotilojen rakentamiseen. Puukomposiitin asennusvaiheessa elämisvarojen huomioiminen ja asennusohjeiden noudattaminen takaavat kestävän ja kauniin terassin, josta voi nauttia useita vuosia huoletta.

Puukomposiitin kiinnittämiseen voidaan käyttää muovi- tai rosterikiinnikkeitä. Muovinen kiinnike jättää 5 mm raon lautojen väliin, ja se jää näkyviin lautojen välistä. Hyvä puoli tässä on, että näkyvä kiinnike voidaan tarvittaessa ruuvata irti, jolloin vahingoittunut lauta on helppo vaihtaa uuteen. Rosterikiinnike puolestaan jää kokonaan piiloon ja jättää 2 mm raon lautojen väliin.

Pieksäwoodin puukomposiittituotteilla on rajoitettu 10 vuoden takuu. Korvaus määräytyy tuotteen käyttöiän mukaisesti. Puukomposiittituotteen käyttöikä lasketaan tuotteen ostopäivästä. Takuu kattaa tuotteessa mahdollisesti esiintyvät materiaali- ja valmistusvirheet. Takuu ei kata esimerkiksi kulumista, värimuutoksia, mitään välillisiä kustannuksia (esimerkiksi rahti- tai asennuskuluja), materiaalivaurioita, jos tuotteen asennuksessa ei ole noudatettu asennusohjetta, tai materiaalivaurioita, jotka aiheutuvat esimerkiksi virheellisesti rakennetun perustuksen aiheuttamista vaurioista. Reklamoitu tuote korvataan uudella tuotteella.

Yleisesti ottaen puukomposiitti on hieman kalliimpaa kuin kestopuu. On kuitenkin tärkeää huomata, että puukomposiitin korkeampi hinta maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä, sillä materiaali vaatii vähemmän huoltoa ja kestää hyvänä huomattavasti kauemmin kuin kestopuu.

Puukomposiitin korkeampi hinta johtuu useista tekijöistä, kuten materiaalin laadusta, valmistusprosessista ja kestävyydestä. Pieksäwoodin puukomposiittituotteet on valmistettu korkealaatuisista ja kestävistä materiaaleista, mikä tekee siitä pitkäikäisen ja huoltovapaan terassimateriaalin ja aitamateriaalin. Kestopuu taas on puuta, joka on painekyllästetty kupariyhdisteillä, ja se vaatii säännöllistä huoltoa ja käsittelyä säilyäkseen hyvässä kunnossa.

Pieksäwoodin puukomposiittilauta ei ole liukas sateellakaan. Puukomposiitin liukkaus riippuu sen pinnan tekstuurista ja siitä, miten paljon vettä sen päällä on. Jotkut komposiitin pintastruktuurit voivat olla liukkaampia kuin toiset, ja jos pinta on kostea, se voi olla liukas sateella tai märällä säällä.

Pieksäwoodin puukomposiitin pinta on suunniteltu aidon puun näköiseksi ja tuntuiseksi, ja pintaan on lisätty karhennusta, jotta se olisi mahdollisimman turvallinen ja auttaisi parantamaan pidon tasoa ja vähentämään liukkautta. Puukomposiittimme ei ole yhtä liukas kuin esimerkiksi laatta tai sileä betonipinta, joten se voi olla turvallisempi vaihtoehto ulkoterassille tai muuhun ulkokäyttöön. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki pinnat voivat olla liukkaita kosteissa olosuhteissa, joten varovaisuutta tulee aina noudattaa, kun kävelee ulkona märällä säällä tai kostealla puupuukomposiitin pinnalla.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Shopping Cart
Scroll to Top