Saunassa lämpökäsiteltyä 15x140 sts haapapaneelia

Usein kysytyt kysymykset

Etusivu / Puutuotteet / Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia puutuotteista

Saunapaneelien ja lauteiden hoito riippuu käytöstä ja ympäristöstä. Tärkeintä on huolehtia puupintojen kuivattamisesta aina saunomisen jälkeen. Kiuas on hyvä pitää lämpimänä, saunan ovi suljettuna ja ilmaventtiili auki, kunnes lauteet ovat kuivuneet kokonaan. Ilmanvaihdon riittävyys kosteissa tiloissa on myös varmistettava.

Saunapaneelien pinnat voi tarvittaessa puhdistaa käyttäen pehmeää liinaa ja mietoa puhdistusainetta. Saunan lauteet voi tarvittaessa puhdistaa saunan pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Muista huolehtia saunan kuivatuksesta myös pesun yhteydessä. Vältä voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa puun pintaa.

Lauteiden ja saunapaneelien käsittely suoja-aineella ei ole välttämätöntä, mutta suosittelemme käsittelyä, sillä se suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta, helpottaa puhtaanapitoa sekä pidentää käyttöikää. Käsittelyyn sopii esimerkiksi saunavaha tai parafiiniöljy. Öljy tummentaa hieman puun sävyä. Muista käsitellä myös laudan sahauspäät päätyhalkeamien ehkäisemiseksi.

Käsittely on hyvä uusia vuosittain tai aktiivisen käytön myötä useamminkin. Puupintoja voi tarvittaessa hioa kevyesti, mutta puun pinta on puhdistettava hiomispölystä huolellisesti ennen pintakäsittelyä.

Käytä laadukkaita materiaaleja ja noudata valmistajan hoito-ohjeita: Kuivata lauteet jokaisen käyttökerran jälkeen jälkilämmön ja tehokkaan ilmanvaihdon avulla. Varmista oikea asennustapa, jotta ilma kiertää puiden välissä oikein, eikä vesi jää seisomaan puun pinnalle pitkäksi aikaa. Älä unohda säännöllistä huoltoa ja tarkastuksia.

Saunapaneelien asennus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Jos et ole varma omista taidoistasi, on hyvä idea pyytää ammattilaisen apua varmistaaksesi oikeanlainen asennuksen ja riittävät ilmaraot.

Puupaneeleja voi käyttää monenlaisissa sisätiloissa, kuten olohuoneissa, makuuhuoneissa, keittiöissä, kylpyhuoneissa, saunoissa, eteisissä ja julkisissa tiloissa. Lämpökäsitelty mänty ja lämpökäsitelty radiatamänty soveltuvat käytettäväksi myös ulkotiloissa.

Kyllä, saunapaneelia voidaan käyttää myös muualla kuin saunassa. Vaikka saunapaneelit on alun perin suunniteltu saunan sisustamiseen niiden kosteudenkestävyyden vuoksi, niitä voidaan soveltaa moniin eri tiloihin ja käyttötarkoituksiin.

Puupaneelit voidaan puhdistaa kostealla liinalla ja tarvittaessa miedolla puhdistusaineella.

Paneeleita ja laudelautoja tilatessa on hyvä huomioida noin 10-15 % hukkavara.

Käsittely on hyvä uusia vuosittain tai tarvittaessa useamminkin, mikäli saunaa käytetään ahkerasti. Tyypillisesti lauteet käsitellään parafiiniöljyllä tai suojaavalla saunavahalla, sillä käsittely pidentää laudelautojen käyttöikää ja suojaa niitä kosteudelta ja likaantumiselta. Parafiiniöljy tummentaa hieman puun omaa sävyä.

Lämpökäsittely parantaa puun kosteudenkestävyyttä, vähentää halkeilua ja muodonmuutoksia sekä antaa sille kauniin, tummemman sävyn ilman lisättyjä kemikaaleja. Lämpökäsittely antaa puulle myös huumaavan ihanan, aidon puun tuoksun, joka säilyy puussa pitkään.

Valinta riippuu saunan tyylistä, halutusta tunnelmasta ja omista mieltymyksistä. Keskustele tarvittaessa myyjän kanssa ja vertaa puunlajien ominaisuuksia saunan käyttötarkoituksiin. Laudelautoihin suositellaan yleisesti puulajeja, jotka ovat kosteudenkestäviä ja niillä on alhainen lämmönjohtokyky, eli ne eivät tunnu kuumilta ihoa vasten. Lämpökäsittely parantaa puun kestävyyttä ja alentaa lämmönjohtavuutta entisestään. Pihkattomat puulajit ovat esteettisesti miellyttävin valinta saunaan, sillä pihka nousee puun pintaan erityisesti lämpimissä tiloissa. Oksaton puu luo tilaan harmonisen tunnelman. Lauteissa oksankohdat voivat tuntua ikäviltä ihoa vasten. Lisäksi on mahdollista, että kuiva oksankohta tippuu pois saunan lämmössä, jolloin siitä syntyy myös esteettinen haitta.

Näistä syistä johtuen yleisimmät valinnat saunan lauteiksi ja paneeleiksi ovat nykypäivänä oksattomat ja pihkattomat lämpökäsitelty haapa, tervaleppä, haapa, lämpökäsitelty tervaleppä sekä lämpökäsitelty radiatamänty.

Paneeleita ei valitettavasti ole saatavissa päätypontattuina.

Saunan paneelit ja laudelaudat on suositeltavaa käsitellä ennen asennusta suojakäsittelyyn tarkoitetulla parafiiniöljyllä tai saunavahalla. Parafiiniöljy tummentaa hieman puun omaa sävyä. Käsittely suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta sekä pidentää materiaalin käyttöikää. Käsittely tulisi uusia vähintään kerran vuodessa, tarvittaessa useamminkin, mikäli sauna on kovassa käytössä.

Totta kai! Voit tilata meiltä tuotteita myös yksityisenä kuluttajana.

STP ja STS kirjainyhdistelmällä tarkoitetaan paneelin profiilia. STP-paneelissa on perinteisempi pyöristetty reuna, ja STS-paneelissa modernimpi suora ja terävä reuna.

Ulkonäöllisesti lämpökäsitelty haapa on pinnaltaan hiukan kiiltävämpää verrattuna lämpökäsiteltyyn leppään. Sävyiltään ne ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan – lepällä on luonnostaan hieman lämpimämpi ja punertavampi sävy kuin haavalla.

Pääsääntöisesti emme suosittele leppä- ja haapapuita käytettävän ulkotiloissa. Lehtipuut, kuten haapa ja leppä, ovat pehmeitä puulajeja verrattuna pihkaa sisältäviin kuuseen ja mäntyyn. Tämän takia ne ovat myös alttiimpia kosteudelle ja sääolosuhteille. Lämpökäsittely parantaa näitä ominaisuuksia, ja lämpökäsiteltyinä näitä voidaan harkita käytettäväksi ulkotiloissa – vaikka lämpökäsittely parantaa puun ominaisuuksia, ulkotiloissa käytettävien haapa- ja leppätuotteiden pinta tulisi käsitellä ja suojata öljyämällä tai maalaamalla. Suosittelemme ulkotiloihin käytettäväksi lämpökäsiteltyä mäntyä tai lämpökäsiteltyä radiatamäntyä, jotka soveltuvat ulkotiloihin paremmin luontaisten ominaisuuksien vuoksi.

Olemme käyttäneet korkealaatuista tervaleppää ja haapaa pääraaka-aineenamme jo 2000-luvun alusta saakka, jolloin tervalepän ja haavan jalostus aloitettiin Pieksäwoodilla. Näiden puulajien pihkattomuus, oksattomuus, kestävyys, korkea laatu, kauniit sävyt sekä muut hyvät ominaisuudet ovat syynä näiden puulajien pääasialliseen käyttöön.

Saunan pukuhuoneen seinän materiaali lämpökäsiteltyä haapaa. Paneeli on valeurapaneeli.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Shopping Cart
Scroll to Top