Suomalaisille rakas puu taipuu moneen – näin sisustuspaneelit sointuvat kotiisi

Trendit vaihtuvat, mutta rakkaus puuta kohtaan pysyy. Sisustussuunnittelija Piia Holappa kertoo, miten suositut sisustuspaneelit sulautuvat kauniisti sisustukseen.

Koteihin halutaan nyt monipuolisesti luonnonmateriaaleja, mutta yksi on ylitse muiden: puu.

Yksi varsin suosittu tapa käyttää puuta ovat erilaiset sisustuspaneelit, joiden avulla luot kauneutta kotiisi helpolla mutta näyttävällä tavalla.

Sisustuspaneelit rytmittävät tiloja

– Missä tahansa kodin tilassa voi kehitellä mitä mielikuvituksellisempia ratkaisuja puupaneeleista ja -rimoista, rohkaisee sisustussuunnittelija Piia Holappa Hehku Sisustussuunnittelusta.

Puupaneelit säväyttävät pintamateriaalina niin katossa kuin seinissäkin. Puurimoilla voi myös rytmittää muita kodin tasaisia pintoja.

– Isosta olohuoneesta voi kehystää sisustuspaneelien tai rimojen avulla vaikkapa lukunurkkauksen, jolloin rimoitettu osa erottuu kivasti muusta tilasta.

Makuuhuoneessakin kokonaisen seinän panelointi on suosittua. Jos haluat käyttää puuta hillitymmin, muitakin tapoja käyttää puumateriaaleja löytyy.

– Sisustuspaneelista voi vaikka rakentaa sängynpäädyn, johon voi integroida myös luku- ja tunnelmavalaistusta.

Vaalea puupaneeli luo rauhoittavaa tunnelmaa makuuhuoneeseen.

Holapan mukaan monet tykkäävät nikkaroida puurimoista myös tilanjakajia.

– Tilanjakajakin voi olla muuta kuin pelkkiä pystyrimoja vierekkäin. Siihen voi esimerkiksi yhdistää hyllytasoja – riippuen toki siitä, kuinka taitava riman käsittelijä on kyseessä.

Muutamia vuosia sitten trendinä oli verhota lähes koko koti puulla, mutta puuta voi käyttää myös innovatiivisemmin.

– Kun puu onkin vain pieni osa kokonaisuutta, se saattaa ihan eri tavalla nousta esille.

Puupaneeli elävöittää saunaa ja kylpyhuonetta

Puu on suomalaisille kenties tutuin materiaali saunasta. Saunan lisäksi kylpyhuonekin virkistyy puupaneelista.

Seinien ja katon lisäksi pientä luksusta arkeen tuo myös rimasta tehty “puumatto”, joka lämmittää sisustussuunnittelijan mukaan mukavasti jalkapohjia kaakelilattian päällä. Rimamatto on helppo nostaa tarvittaessa kuivumaan.

– Kosteissa tiloissa on tärkeää huomioida, että materiaali pintakäsitellään asianmukaisesti. Sama pätee myös kesämökkiin, jota käytetään harvakseltaan.

Laadukas puu ei Holapan mukaan hätkähdä Suomen vaihtuvia sääoloja. Muun muassa juureva tervaleppä kestää koviakin lämmönvaihteluita. Asianmukainen öljy- tai vahakäsittely parantaa sen kestävyyttä entisestään

“Tumma puu on hivuttautunut hiljalleen vaalean puun rinnalle”, sanoo sisustussuunnittelija Piia Holappa.

Puu on kotoisa materiaali suomalaisille

Puuta, metsiemme vihreää kultaa, on käytetty suomalaisessa sisustuksessa jo vuosikymmeniä. Mikä siinä oikein viehättää?

– Puu on ennen kaikkea kotoisa ja tuttu materiaali meille suomalaisille, Holappa tuumaa.

Kotoisuus näkyy eittämättä kaikkialla ympärillämme: metsät kaunistavat suomalaista maisemaa, mikä saa arvostamaan luontoa myös kodin sisäpuolella.

Tuttuuden lisäksi sisustussuunnittelija luettelee pitkän liudan muitakin puun hyviä puolia: luonnollisuus, antibakteerisuus ja lämpö. Muutama ominaisuus nousee Holapan mukaan kuitenkin tärkeimmäksi: pitkäikäisyys ja muunneltavuus.

– Jos puutuote on laadukas, se kestää aikaa ja kulutusta. Oikealla hoidolla puu kuluu kauniisti, kun taas esimerkiksi metalli- ja lasipinnat voivat naarmuuntua herkästikin.

Eikä haittaa, vaikka puu saisi kolhuja matkan varrella – sitä kun voidaan huoltaa lähes loputtomiin.

Puun hyvät ominaisuudet

  • Pitkäikäisyys
  • Muunneltavuus
  • Antibakteerisuus
  • Ekologisuus
  • Lämpö
  • Kotoisuus

Käytä sisustuspaneelia rohkeasti

Etenkin vaalea sisustuspaneeli ja erilaiset rimat ovat viehättäneet suomalaisia jo pidemmän aikaa.

– Naantalin Asuntomessuilla puolestaan näkyi tummempaa puuta todella paljon. Luulenpa, että se hivuttautuukin hiljalleen vaalean paneelin rinnalle.

Jos vaalea tai tumma puupaneeli tuntuu omaan kotiisi liian tavanomaiselta, paneloinnin voi toteuttaa myös rohkeammin.

Puulajit ovat luonnostaan erivärisiä.

– Puun ei välttämättä tarvitse olla puunväristä. Sitä voi öljytä, vahata ja maalata mieleisekseen, sisustussuunnittelija vinkkaa.

Sisustuspaneelia voi yhdistää vaikkapa rohkean väriseen maalattuun seinään tai pirtsakoihin tekstiileihin. Tärkeää on myös huomata, että puulajit ovat luonnostaan erivärisiä.

– Se, mikä ajatus ihmisellä ensimmäisenä tulee puupaneelista, ei välttämättä ole ainoa vaihtoehto. Eri puulajeihin tutustumalla voi pohtia, miltä ne näyttäisivät omassa kodissa.

Omaleimainen kokonaisuus voi syntyä myös yhdistelemällä eri puulajeja ja erimuotoisia sisustuspaneeleja keskenään. Ladontatyylilläkin voi ilmentää persoonallisuutta.

– Seinäpaneelin ei tarvitse kulkea suoraa linjaa. Ladontasuunnalla ja sillä, miten rimojen välit on rytmitetty, saa helposti sisustukseen mielenkiintoa.

Inspiraatiota luonnosta

– Sisustuksessa minulla on nyrkkisääntö, että materiaalit, muodot ja värit, jotka toimivat luonnossa keskenään, toimivat myös sisustuksessa keskenään, Piia Holappa toteaa.

Koska puu tulee metsästä, sen kanssa sointuvat kauniisti yksiin esimerkiksi kivimateriaalit, ne kun viihtyvät metsässäkin puiden läheisyydessä. Lisäksi luonnolliset tekstiilit, kuten pellava, puuvilla ja villa, tuovat puun parhaat puolet esiin.

Myös lasi loistaa puun kaverina.

– Saunoissakin monen silmää miellyttää, kun seinät ja lauteet ovat puuta, mutta ovi lasia. Mattapintaisen puupinnan ja kiiltäväpintaisen lasin välille syntyy sopiva kontrasti.

Entäs sitten värit? Luonnolliset sävyt ovat perusvarma valinta, mutta sisustussuunnittelijan mielestä puun kanssa käy yksiin mikä vain väri. Lempivärejä saa käyttää.

– Enemmän kannattaa katsoa kokonaisuutta. Kuinka iso rooli puulla on? Entä puun luonnollisella sävyllä? Minkälaisen kokonaisuudesta haluaa ylipäätään luoda?

Lasi ja puu toimivat loisteliaasti yhdessä.

Sisusta kotimaassa tehdyillä puutuotteilla

Sisustussuunnittelijana Piia Holappa pyrkii aina ehdottamaan asiakkailleen ensi sijassa Suomessa valmistettua vaihtoehtoa, oli kyseessä sitten puupaneelit, -lattia tai -kalusteet.

Vaihtuvat elämäntilanteet, kuten uusi asunto, nostavat tyypillisesti pintaan sisustussuunnittelun tarpeen. Samalla muutosvaihe tarjoaa oivan tilaisuuden pohtia materiaalivalintoja pitkällä tähtäimellä.

Tavallista kuitenkin on, että budjetti ja sutjakka aikataulu ratkaisevat, millaisia materiaaleja sisustukseen valikoituu. Näin siitäkin huolimatta, että huolellinen suunnittelu ja laatuun panostaminen laskisivat sisustamisen kustannuksia pitkällä aikavälillä.

– Mitä jos muutosvaiheessa panostettaisiinkin laatumateriaaleihin ja nipistettäisiin jostain muusta sisustuksen osa-alueesta? Esimerkiksi kalusteet voi ostaa edullisesti käytettynä siksi aikaa, että budjettia saadaan hankittua pidempiaikaisiin huonekaluihin.

Laatumateriaalien kanssa palaamme jälleen sisustussuunnittelijan aiemmin mainitsemiin puun luotto-ominaisuuksiin: pitkäikäisyyteen ja muunneltavuuteen.

– Puutavaraa on moneen lähtöön markkinoilla. Jos halutaan pitkäikäisyyttä sisustukseen, niin kotimaisia laatutuotteita kannattaa ehdottomasti käyttää.

Pieksäwood loihtii kauneutta kotiisi

Olemme vuosien varrella kaunistaneet lukuisia koteja laadukkailla ja kestävillä Suomessa käsityönä tehdyillä puutuotteilla.

Löydät valikoimastamme vaaleaa haapaa ja lämpimän punertavaa tervaleppää, joilla luot harmoniaa kotisi kaikkiin tiloihin. Haavan ja tervalepän lisäksi myös lämpökäsitelty haapa ja lämpökäsitelty tervaleppä sekä lämpökäsitelty radiatamänty ja lämpökäsitelty mänty kuuluvat valikoimaamme. Lämpökäsittelemme tuotteet omassa lämpökäsittelylaitoksessamme Pieksämäellä.

Ihastu Pieksäwoodin sisustuspaneeleihin ja toteuta sisustusunelmasi.

Shopping Cart
Scroll to Top